Kuinka halpa muuttuu kalliiksi – sijainnista riippuvat riskit alihankinnassa

17 Feb Kuinka halpa muuttuu kalliiksi – sijainnista riippuvat riskit alihankinnassa

Kun alihankintaa aletaan harkitsemaan, mikä on ensimmäinen kysymys, joka tulee mieleesi? EU:sta vai EU:n ulkopuolelta ehkä? Toivon todella, että vastaus on EU – ja tässä on muutamia syitä miksi.

Jos toimintaasi ohjaa (suosittu) idea siitä, että alihankinta EU:n ulkopuolelta on automaattisesti halvempaa, kannattaa miettiä uudelleen. Ajat ovat muuttumassa. Korkeatasoisten kehittäjien palkkojen noustessa alueiden väliset erot ovat kutistumassa. EU:n ulkopuoliset alueet ovat ottamassa nopeasti kiinni.

Kuinka paljon maksat riippuu myös käytettävästä valuutasta. Ukrainan valuutan arvon vaihtelu vuonna 2019 oli 20,9%, Valko-Venäjällä 10,6% ja Pakistanissa 17,4%. Se on ylimääräinen riski, jota et todellakaan halua – ja se voidaan helposti välttää.

Entä turvallisuus?

Kukaan ei valitse epävakaata aluetta tarkoituksella. Poliittinen vakaus tai kansalaisten ongelmat saattavat olla kunnossa alussa, mutta asiat voivat muuttua todella nopeasti. Ja kun näin käy, yrityksesi joutuu tulilinjalle. Monet pankit ja finanssiteknologiayritykset siirtivät ohjelmistokehitystään pois Ukrainasta Krimin konfliktien jälkeen.

Taloudelliset hallinnot voivat myös muuttua. Mitä jos alihankinnan sijainnissa hallitus kannustaa IT-yrityksiä sopivalla verotuksella – ja sitten muuttaa mielensä? Työvoimavero Valko-Venäjällä tällä hetkellä on 34%, verrattuna Ukrainaan, jossa se on 22%. Ukraina näyttää siis hyvältä – mutta kuinka kauan se kestää?

GDPR täytyy myös ottaa vakavasti, sillä rikkomukset voivat johtaa suuriin sakkoihin sinulle tai asiakkaillesi.Henkilökohtaisen datan siirtäminen EU:n ulkopuolelle on nykyään laitonta ilman kalliita ja vaativia toimenpiteitä arkaluonteisten henkilökohtaisten tietojen suojaamiseksi. Olemme nähneet useiden yritysten siirtävän kehityskeskukset takaisin EU-alueelle – pääosin Puolaan, Romaniaan ja Viroon – juuri tästä syystä.

Entä lakiasioiden laita? Sopimukset ovat hyviä ja kotijuridistiikan täsmentäminen on vielä parempi. Mutta vakavat ongelmat kuten immateriaaliomaisuuden varkaudet voivat johtaa oikeuteen. Haluatko mennä oikeuteen Pakistanissa, Venäjällä tai Ukrainassa? Okei, niin ei ehkä tapahdu – mutta mitä jos näin käykin?

Pidätkö matkustamisesta?

Palaverit kasvotusten ovat tärkeitä. Ne nostavat tehokkuutta ja saavat alihankintatiimin tuntemaan arvostetuksi.

Jos pidät pitkistä lennoista, EU:n ulkopuoliset maat ovat hyviä. Yli 4 tunnin lennot muuttavat päivän kokouksen kahden tai kolmen päivän matkaksi ja suurimman ajan et tee mitään tuottavaa. Jos olosi on raikkaampi 2-4 tunnin lennon jälkeen, EU:ssa on paljon enemmän järkeä.

Matkariskikartta 2020 (Lähde: Travelriskmap.com)

Entäs viisumit? Useimmat EU:n ulkopuoliset maat vaativat niitä. Oletko varma, että saat sellaisen tarpeeksi nopeasti, kun sitä tarvitset?

Nämä ylimääräiset kulut ajassa, rahassa ja häslingissä voivat tehdä suuren eron alihankinnan tai lähihankinnan sopivuudelle.

Onko kello jo noin paljon?

Jos kotimaan tiimisi työskentelee klo. 8 – 17 ja alihankintatiimin työpäivä alkaa klo. 21, sinulla saattaa olla ongelma.

Perustason kommunikointi voi olla vaikeaa ja et voi ikinä olla varma, onko kaikki samalla kartalla. Vähintään 4 tunnin aikaikkunaa suositellaan, jonka aikana kaikki voivat tavata ‘virtuaalisesti’ työajan sisällä.

1-2 tunnin aikaerolla kokousten ja viikkopalaverien järjestäminen on paljon helpompaa.

Kaikki on kulttuurista kiinni

Yrityskulttuuri ja paikallinen kulttuuri vaikuttavat ihmisten ajatteluun, työntekoon, kuinka he reagoivat helppoihin tai vaikeisiin tilanteisiin, kuinka palaute ymmärretään, kuinka ongelmat ratkaistaan ja kuinka paljon johtamista (tai kädestä pitämistä) tarvitaan.

Ja vaikka työkulttuuri on samankaltainen ympäri Eurooppaa, suuria eroavaisuuksia saattaa ilmetä, mitä kauemmaksi mennään.

Esimerkkinä aasialaiset kehittäjät ovat kuuluisia toimittamaan täsmälleen sen, mitä pyydetään, mutta pyytävät kertomaan täsmälleen, mitä heiltä vaaditaan, yksityiskohtaisemmin kuin mihin saatat olla tottunut. Jokaisen yksityiskohta on oltava täydellinen ja oma-aloitteisuus ei kuulu kehittäjän työnkuvaan. Unohda yksi pieni yksityiskohta ja voit päädyä toimimattoman ratkaisun.

If you want proactive thinking, you’re better off with developers from the EU. It’s the difference between a nominally low price, with bigger overheads and a high risk of corrections, or a higher price without the unwanted extras.

Jos haluat oma-aloitteisuutta, kannattaa hakea kehittäjiä EU:n sisältä. Eroavaisuudet ovat nimellisesti halvemmassa hinnassa, isommissa yleiskustannuksissa ja suuremmissa korjausriskeissä, tai korkeammassa hinnassa ilman toivottuja ylimääräisyyksiä.

Jos olet valitsemassa kehityskeskusta EU:n sisältä tai ulkopuolelta, huomioi kaikki mainitsemani riskit – ja katso myös hintalapun ulkopuolelle.

Viisas mies sanoi: “En ole tarpeeksi rikas ostaakseni halpoja työkaluja”. Tämä on hyvä motto kenelle tahansa, joka haluaa ostaa ohjelmistokehityspalveluita.

Paavo Pauklin
info@netcorp.fi
No Comments

Post A Comment