Mistä löydät parempia ohjelmistokehittäjiä – Puolasta vai Ukrainasta?

19 Aug Mistä löydät parempia ohjelmistokehittäjiä – Puolasta vai Ukrainasta?

Itä-Eurooppa on yksi suosituimmista kohteista tietotekniikkahankkeiden ulkoistamiseen – etenkin Puola, Ukraina, Romania ja Bulgaria. Pohjoismaiset yritykset valitsevat usein ohjelmistokehittäjiä tältä alueelta heidän lahjakkuutensa ja alhaisten hintojen perusteella.

Mutta mitä sinun on tiedettävä ennen kuin alat työskennellä listan maista kotoisin olevien IT-ammattilaisten kanssa?

Tutkitaan tätä kysymystä vertaamalla kahta IT-lähirajojen suosituinta maata, Puolaa ja Ukrainaa.

Nearshoring Puolassa

Vuonna 2018 Puolan tietotekniikan kokonaisarvon arvioitiin olevan 18 miljardia dollaria, ja ennuste vuodelle 2023 on 27,5 miljardia dollaria (vientiportaali). Markkinat kasvavat merkittävästi joka vuosi, ja niiden osuus Puolan bruttokansantuotteesta on tällä hetkellä 3,3%. Alan odotetaan jatkavan kasvuaan, kun Euroopan unioni jatkaa teknisten investointien rahoittamista.

Tärkein syy siihen, miksi Puolan IT-markkinat ovat aina vain arvokkaampia, on työntekijöiden saatavuus. Markkinoille tulee vuosittain 30 000 uutta tietotekniikan tutkinnon suorittanutta, kun taas 99 500 lukio-opiskelijaa ilmoittautuu tietotekniikan erikoiskursseille. Maa on todistanut itsensä myös kansainvälisissä ohjelmointikilpailuissa, kuten kansainvälisissä informatiikan olympialaisissa, Capture the Flag -kisoissa ja ACM International Collegiate Programming -kilpailussa.

Kaiken tämän lisäksi työvoimakustannukset ovat Puolassa korkeasta laadustaan huolimatta 20-50% alhaisemmat kuin länsi-Euroopassa.

Nearshoring Ukrainassa

Kasvavana kilpailijana Ukrainan tietotekniikka-alan on merkittävässä kasvussa. Maalla on yli 185 000 tietotekniikan ammattilaista, jotka työskentelevät yli 4 000 teknologiayrityksessä, mikä on tehnyt teknologia-alasta maan toiseksi suurimman vientiteollisuuden vuodesta 2018 lähtien. Itseasiassa yli 100 Fortune 500 -yrityksestä käyttää Ukrainan tietotekniikkapalveluita.

UNIT.Cityn vuoden 2019 oppaan mukaan tietotekniikkapalveluiden Ukrainassa arvioitiin olevan viime vuonna 5,4 miljardia dollaria ja niiden ennustetaan nousevan 8,4 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Ukrainan suurimmat IT-kaupungit ovat Lviv, Kharkiv ja Kiova.

Puolan ja Ukrainan yhtäläisyydet ja erot

Englanninkieliset ammattilaiset ovat kulttuurin ja viestintätaidon suhteen yhtä helppoja lähestyä sekä Puolassa että Ukrainassa. On kuitenkin syytä huomauttaa, että englannin kielen taitoindeksi on Puolassa 63,76 ja Ukrainassa 52,13, ja ne ovat 9. ja 29. Euroopassa. Ukraina on pudonnut 22. paikalta viimeisen seitsemän vuoden aikana. Puolalaiset käyttävät myös internettiä enemmän kuin ukrainalaiset; luvut ovat vastaavasti 76% ja 53%.

Todennäköisesti sinulle ei tule vastaan kulttuurieroja, jotka häiritsevät työnkulkua yhdenkään Itä-Euroopan kumppanisi kanssa. Voit kuitenkin kohdata parempia englannin kielen taitajia puolalaisten tiimien kanssa työskennellessäsi.

Puola Ukraina
Euroopan Unionin Jäsen Ei jäsen
Ohjelmoijien määrä 279,800 185,000
Tuntihinta (kokenut ohjelmoija) ~ €43.5 $36.2
IT-tutkinnon suorittaneet vuodessa 30,000 38,000
IT-markkinoiden kasvuvauhti 52% 53%
Laskutus Euroina Pääosin USD

 

 

 

Euroopan Unionin jäsen vai ei Euroopan Unionin jäsen

Koska Ukraina ei ole EU:n jäsen, sinulla saattaa ilmetä yleisiä tietosuojamääräyksiä (GDPR) ja immateriaalioikeuksia (IP) koskevia kysymyksiä.

Jos kumppanisi on EU:n ulkopuolelta, sinun on oltava varma, että hän osaa käsitellä kaikki henkilötiedot. Muuten saatat joutua maksamaan suuria sakkoja, koska kumppanisi rikkoo sääntöjä.

Toinen asia, jota sinun on ajateltava, on IP. EU:n ulkopuolisissa maissa teollis- ja tekijänoikeuksien suoja on yleensä alhaisempi paikallisten lakien mukaan. Jos tuotteesi on suojattu immateriaalioikeuksilla, sinun tulee olla tietoinen siitä, kuinka IP on suojattu ulkoistamiskumppanisi sijainnissa ja kuinka läpinäkyvä on paikallinen tuomioistuinjärjestelmä. Jos suoja on heikko IP-loukkauksia vastaan, sinä joudut ongelmiin tapauksessa, jossa paikallinen ohjelmistokehittäjä käyttää jonkun toisen IP:n tai tekijänoikeuksien alaista koodia.

Olisitko valmis aloittamaan oikeustaistelun IP:n suojelemiseksi Ukrainassa? Sen lisäksi, että on otettava huomioon poliittiset ja taloudelliset riskit, tällä alueella on edelleen vihamielisyyksiä.

Miksi Nearshoring Puolassa on paras vaihtoehto sinulle?

Vaikka Puola ja Ukraina ovat tasapainossa useimilla Nearshoringin kannalta tärkeillä osa-alueilla, Puolalla on joukko lisäetuja:

Puola Ukraina
Hyvä tekninen tieto + +
Hyvä lentoyhteys + +
Korkealaatuinen + +
Halvempi 40EUR/h keskimäärin 35USD/h keskimäärin
EU-jäsen (GDPR, IP-suoja) +
Schengen-alue +
Ennakoiva ajattelu +
Erittäin hyvä englannin kielen taito +

 

 

 

Palkkaa ohjelmoija nyt

Tietotekniikan ulkoistaminen on kasvussa, ja Puola on strategisimpia kohteita siihen.

Jos haluat ulkoistaa IT-projektisi, Netcorpin edustajamme ovat valmiita auttamaan sinua. Meillä on pääsy uskomattoman edullisiin hintoihin sekä erittäin ammattitaitoisiin kehittäjiin Puolasta ja Ukrainasta, minkä ansiosta pystymme vastaamaan kaikkiin ohjelmistotarpeisiisi. Auta meitä auttamaan sinua johtamaan seuraava IT-projektisi menestykseen palkkaamalla asialleen omistautunut ohjelmoijatiimi Puolasta.

Ota meihin yhteyttä sähköpostitse info@netcorp.ee ja autamme sinua löytämään sopivan ohjelmoijan IT-projektillesi.

Paavo Pauklin
info@netcorp.fi
No Comments

Post A Comment